Het Broek Softfruit

Ruim 25 jaar geleden startte Arnoud van Asseldonk het bedrijf Het Broek Softfruit voor de teelt van aardbeien, frambozen en blauwe bessen. Het Broek Softfruit is gelegen in het Noord-Brabantse Veghel. Naast de teelt, verkoopt het bedrijf ook aardbeien-, frambozen- en bramenplanten.

Sinds 2002 werken Meteor Systems en Het Broek Softfruit samen en hebben inmiddels diverse mooie projecten afgerond. Momenteel wordt er gewerkt aan een aardbeitraysysteem op rails voor de opkweek van aardbeienplanten op een oppervlakte van 5 hectare. De kracht van dit concept zit in het verhogen van de dichtheid van de trays, en daarmee de standdichtheid van de planten. Dit resulteert in hogere opbrengsten.

Traditionele trayvelden zijn meestal in de openlucht te vinden, terwijl dit project in een kas wordt uitgevoerd. Bovenin de kas hangen teeltgoten met aardbeiplanten, waarvan stek wordt gesneden. De stekken worden in aardbeientrays onderin de kas geplaatst. Deze vooruitstrevende manier van telen is ruimtebesparend en kostenefficiënt.

In de aardbeientrays is langs elke rij een opstaande snijrand aangebracht, die ervoor zorgt dat de ranken iets omhoog worden gehouden. Dit vereenvoudigt het mechanisch afranken. De aardbeientrays worden los van de grond op een verhoogde rails geplaatst. Dat voorkomt de overdracht van ziekten door opspattend water.

Door de vaste maatvoering tussen de cups, biedt dit systeem veel mogelijkheden voor de mechanisatie en automatisering van het teeltproces. Over de buizen tussen de flanken van de kas rijdt een gewaswagen voor de verschillende teelthandelingen zoals planten, spuiten en afwerken. Deze gewaswagen biedt extra automatiseringsmogelijkheden, zowel voor de trays als voor de aardbeienplanten op de teeltgoten bovenin de kas.

Beeren Brüder

In samenwerking met de gebroeders Thiedemann van Beeren Brüder, Ridder Drive Systems en Van der Valk Horti Systems, heeft Meteor Systems een Mini-Air project geleverd dat het mogelijk maakt om buiten onder plastic overkappingen te telen. Beeren Brüder is een biologische kwekerij met generaties kennis van de aardbeien-, frambozen- en bramenteelt. Het familiebedrijf wordt gerund door Klaus en Frank Thiedemann en is gelegen in Oesterwurth, in de Duitse regio Dithmarschen.