DeGoede Farms

Ben en Benjamin DeGoede wilden graag verder innoveren en zijn in 2021 overgestapt op Deep Flow Technique (DFT), het hydroponisch telen van bladgroenten en kruiden op een vijver in een kas op Hydroponic Floating Rafts, de drijvers van Meteor Systems.

DeGoede Farms is een Amerikaans familiebedrijf uit Sumner, Washington. Vader en zoon zijn in 2016 een proef gestart om bladgroenten en kruiden te telen met toepassing van Nutrient Film Technique (NFT). Hierbij wordt gebruikgemaakt van een ondiepe stroom water langs de naakte wortels van planten in een waterdichte goot of op een speciale teelttafel. 

Ben en Benjamin DeGoede wilden graag verder innoveren en zijn in 2021 overgestapt op Deep Flow Technique (DFT), het hydroponisch telen van bladgroenten en kruiden op een vijver in een kas op Hydroponic Floating Rafts, de drijvers van Meteor Systems. Het verschil ten opzichte van de conventionele teelt op aarde of substraat is dat bij DFT de planten in een groot waterbassin op voedsel- en zuurstofrijk water groeien. Het doel van DeGoede Farms is een snellere oogsttijd door een kortere teeltduur, arbeidsbesparing door een efficiënte verplaatsing van de drijvers in/uit het water en het verbeteren van de kwaliteit van het gewas.

Ben DeGoede: ‘’We vinden het materiaal waaruit de drijvers van Meteor Systems zijn vervaardigd beter dan het traditionele piepschuim. De floating rafts hebben een langere levensduur doordat ze beter schoongemaakt kunnen worden en er is minder kans op algengroei ten opzichte van vergelijkbare platen. De drijvers van Meteor Systems zijn in verschillende maten beschikbaar en het aantal plantgaten is ook variabel. Dit maakt het telen flexibel en er kunnen diverse gewassen op worden geproduceerd. Bovendien zijn de investeringskosten relatief laag, wat het financieel aantrekkelijk maakt.’’

Inmiddels zijn de eerste op drijvers geteelde bladgroenten en kruiden met succes geoogst. DeGoede Farms is van plan om de komende jaren uit te breiden van 2 naar 6 vijvers. In samenwerking met de experts van Meteor Systems kan hier absoluut iets moois uit groeien.

Ben DeGoede over Meteor Systems: ‘’Tot vorig jaar kende ik Meteor Systems niet heel goed. Ik hoorde weleens wat van collega-tuinders en kwam de naam Meteor Systems vaker tegen op tuinbouwbeurzen en online. De eerste samenwerking is erg goed verlopen. Verschillende ideeën werden uitgebreid besproken en gezamenlijk uitgewerkt met een teeltspecialist. De specialisten van Meteor Systems staan dicht bij de producent en hebben gedegen kennis van de praktijk.”

Het Broek Softfruit

Ruim 25 jaar geleden startte Arnoud van Asseldonk het bedrijf Het Broek Softfruit voor de teelt van aardbeien, frambozen en blauwe bessen. Het Broek Softfruit is gelegen in het Noord-Brabantse Veghel. Naast de teelt, verkoopt het bedrijf ook aardbeien-, frambozen- en bramenplanten.