De Kruidenaer

De Kruidenaer is gevestigd in Etten-Leur in Nederland en teelt verschillende soorten kruiden, maar ook sla en paprika’s. De gewassen worden geteeld in kassen met een oppervlakte van ongeveer 32,5 hectare. Sinds 2015 werkt Meteor Systems samen met Christ Monde, eigenaar van De Kruidenaer aan dit project. Sindsdien hebben De Kruidenaer en Meteor Systems meerdere projecten samen afgerond.

Christ Monde klopte aan bij Meteor Systems met de vraag of er drijvers in de markt waren die niet snel vervuild en beschadigd raken en waarvan de levensduur lang is. Bas Dirven (hoofd R&D) had hier een idee over, wat ze samen zijn gaan uitwerken. Het meest recente project is het meerlagen kiem, opkweek en groeirek. De meerlagen kiem, opkweek en groeirekken zorgen ervoor dat de oppervlakte zo efficiënt mogelijk kan worden gebruikt.

“Elke keer komen er nieuwe resultaten naar boven die niet alleen verrassend kunnen zijn, maar zorgen voor continue verbeteringen. Op een kleine oppervlakte onder led lampen kan ik nu heel het jaar rond jonge plantjes kweken en hebben deze meer kracht om tot een mooi eindproduct te komen.” Christ Monde

De rekken kunnen worden gecombineerd met teelt op water. De zaden worden opgekweekt in het meerlagen kiem, opkweek en groeirek en vervolgens worden de zaailingen in de drijvers geplaatst om uit te groeien tot een volwassen plant. De Kruidenaer gebruikt dit systeem met name voor kruiden als Munt, Peterselie en basilicum.

“Meteor Systems spreekt de taal van de tuinder en dat kun je duidelijk merken in de praktijk. De roots liggen in de tuinbouw, waardoor het teeltsysteem vanuit de plant wordt benaderd. De eenvoud van deze benadering vind ik erg prettig. Ik ben erg blij met Meteor Systems.” Christ Monde