''PIB India helpt de Nederlandse tuinbouwtechnologie in India te vermarkten'' 

Bron: groentenieuws.nl

PIB staat voor Partners for International Business en is een programma waarmee Nederlandse bedrijven in een publiek private samenwerking hun internationale ambities realiseren.

Het Brabantse bedrijf Meteor Systems produceert en distribueert ruim 25 jaar teeltsystemen en irrigatiesystemen aan de wereldwijde glastuinbouw. Vanuit hun fabrieken in Nederland en Noord-Amerika en met hun kantoor in China leveren zij systemen voor de teelt van groenten, zachtfruit, snijbloemen, bladgroenten, kruiden en sinds kort ook voor medicinale cannabis.

Hun laatste innovaties zijn de ontwikkeling van meerlaagse stellingen voor indoor en vertical farming, duurzame drijvers voor Deep Water Culture (DWC) en Nutrient Film Technique (NFT) en substraatarme teelt. "Op het moment dat telers inzien dat er teveel water wordt gebruikt bij teelt in de vollegrond en dat er aanzienlijk bespaard kan worden op water in andere teeltsystemen, komt Meteor Systems om de hoek kijken. Onze missie is om traditionele tuinbouwkennis te vertalen naar moderne technologieën," legt Peter Lexmond, Commercieel Directeur van Meteor Systems, uit. Binnenkort gaat het programma van Partners for International Business (PIB), gericht op India van start en Meteor Systems is één van de bedrijven, die instapt.

Water besparen is van het grootste belang in India
PIB staat voor Partners for International Business en is een programma waarmee Nederlandse bedrijven in een publiek private samenwerking hun internationale ambities realiseren. Innovation Quarter en Dutch Greenhouse Delta (DGD) coördineren de PIB India. Desh Ramnath, Business Developer bij DGD: "De PIB India zal de voordelen van Nederlandse tuinbouwtechnologie en kennis bij investeerders, ondernemers en beleidsmakers in India onder de aandacht brengen en de succesverhalen van de technologie demonstreren en presenteren."

Het cluster bestaat momenteel uit 9 partijen actief in de nationale en internationale (glas)tuinbouw, die uiteenlopend een complementaire producten en diensten bieden en tezamen de gehele Nederlandse tuinbouwketen vertegenwoordigen. Peter Lexmond, Commercial Director van Meteor Systems en Marc Staring, Accountmanager bij Meteor Systems leggen uit waarom Meteor Systems participeert in de PIB India: "Water is een groot probleem in India en telers in India beseffen dat ze veel water kunnen besparen als de teelt uit de grond gaat en ze gebruik maken van teeltsystemen. Ze maken stappen richting midtech en soms richting hightech. We ontvangen dan ook steeds meer aanvragen uit India, maar dat zijn individuele projecten, en er zit nog weinig structuur in. India is echter een groot land en het is een gefragmenteerde markt, bestaande uit veel staten met een eigen cultuur en eigen kenmerken. Wij zien het nut om de marktbewerking gestructureerd en gefaseerd aan te pakken en gezamenlijk op te trekken met andere Nederlandse bedrijven uit de tuinbouwsector om een stevige positie te verkrijgen als partner voor India. Overheden en investeerders hebben bovendien ook graag één aanspreekpunt die een groep bedrijven vertegenwoordigt."

Betaalbare voedselveiligheid
Meteor Systems levert al aan een aantal projecten in India. De 60 ha grote, moderne faciliteit Simply Fresh is daar een voorbeeld van. Simply Fresh is India’s grootste state-of-the-art hydropic kwekerij en richt zich volledig op betaalbaar en veilig voedsel, vrij van gewasbeschermingsmiddelen, herbiciden en verontreiniging. Meteor Systems produceerde en installeerde hier stalen goten voor de teelt van trostomaten, aardbeien, blauwe bessen, en kurkuma.

Voedselveiligheid is ook één van de speerpunten van de Indiase overheid en van de PIB India. Met de enorme bevolkingsgroei in India en de grote exportambities, zal India meer voedsel moeten telen, en dit zal op een effectievere, duurzamere, gezondere en veiligere manier moeten gebeuren. Dit wordt versterkt door de eisen en wensen van de snel groeiende middenklasse van India. Zij willen veilig, vers en lokaal geteeld voedsel, zonder gewasbeschermings-middelen. Het huidige landbouwsysteem in India is niet in staat om aan deze groeiende en verschuivende vraag te voldoen.

Nederlandse technologie en kennis kunnen een enorme bijdrage leveren aan het voorzien in vers, gezond en duurzaam geteeld voedsel. India heeft een aantal zeer druk bevolkte steden, waar een enorme voedselvraag vandaan komt. Dit biedt ook kansen voor vertical farming, waarmee veel water wordt bespaard en een uniform product kan worden geleverd, dicht bij de consument.

"Wij zien dat India echt aan de vooravond staat van een technologie-slag in de land- en tuinbouw. De overheid heeft een belangrijke rol in hoe snel de markt van midtech naar hightech ontwikkelt. Zij hebben de sleutel in handen," volgens Peter Lexmond. "Wij beogen met behulp van deze PIB India stap voor stap bekend te worden met India, een netwerk op te bouwen en uiteindelijk jaarlijks groei te realiseren."

Voor meer informatie:
Dutch Greenhouse Delta
info@dutchgreenhousedelta.com  
www.dutchgreenhousedelta.com   

Meteor Systems officieel lid van de LCC

De Legal Cannabis Coalition (LCC) is een unieke samenwerking tussen Nederlandse bedrijven die actief zijn in de legale cannabisbranche; een snel veranderende markt op zowel medicinaal als recreatief gebied. Met specifieke vaardigheden en kennis biedt LCC in iedere fase van een project op maat gemaakte adviezen.