Nieuw systeem geeft betere wateropvang

Het nieuwe teeltsysteem dat paprikabedrijf Royal Peppers heeft geïnstalleerd op haar locatie in Rilland zorgt voor een betere wateropvang en een droger klimaat. “De groei van het gewas is gelijkmatiger te sturen, waardoor er een hogere productie van uitstekende kwaliteit gerealiseerd wordt. De eerste paprika’s groeien dan ook goed”, zegt Peter van den Bosch van Royal Peppers.

Verder zorgen de goten voor betere werkcondities en volledige drainwateropvang. Ook is Van den Bosch zeer te spreken over de stabiliteit van het systeem en is de kwaliteit goed. De eerste paprika’s die staan op het nieuwe teeltsystemen hangen er goed bij, aldus een bericht van Meteor Systems.

Afgelopen winter werd de vestiging in Rilland voor de volledige 12 hectare voorzien van nieuwe teeltgoten, irrigatiesystemen en ophangingen. Waar in de oude situatie met steenwolmatten op de grond werd geteeld, is er in de nieuwe situatie gekozen voor een volledig hangend systeem. Meteor Systems leverde dit nieuwe systeem dat een aantal voordelen kent.

‘Unieke druppelrand’
Bij Royal Peppers is een GM07-150mm teeltgoot geleverd. Deze omgekeerde teeltgoot met een hoogte van 105 mm en een breedte van 120 tot maximaal 350 mm is speciaal ontwikkeld voor de groenteteelt. De 45 mm hoge drainkanalen zorgen voor een optimale waterafvoer in elk stadium van de teelt. De substraatmat ligt bovenop het oplegvlak waardoor het drainwater via de zogenaamde ‘druppelrand’ aan de zijkant van de goot in beide drainkanalen valt. Deze unieke ‘druppelrand’ draagt zorg voor een uitermate sterk profiel. Door middel van stalen gootbeugels komt het oplegvlak enigszins bol te staan waardoor het drainwater naar de zijkant van de goot in de drainkanalen wordt gedreven. Door deze bolling zitten beide drainkanalen nagenoeg geheel onder de goot, het drainwater wordt op deze wijze nauwelijks aan zonlicht blootgesteld en bladresten, trossen of kleine vruchten kunnen nauwelijks in het drainkanaal vallen, aldus Meteor Systems.

Deze goot is met een plaatdikte van slechts 0,6 mm toepasbaar voor een overspanning van 5,00 meter. Ook de volledige irrigatie, voorzien van de speciale supertif druk gecompenseerde zelfsluitende druppelaars, is door Meteor Systems verzorgd.